Neiti Rubinstein

Neiti Rubinstein
Tavastia, tammikuu 2014

lauantai 28. maaliskuuta 2015

Vaalikiima


Tapahtuuhan tuolla ulkomusiikillisella alueellakin näköjään jotain. On vissiin vaalit tulossa. Nyt varmaan pitäisi miettiä ketä sitä sitten äänestäisi ja siinäpä sitä pähkinää onkin. Olen jotenkin kait liian sini-viher-vasuri, kun juuri meikäläiselle sopivaa puoluetta on kovin hankala löytää.

Näin maalaisena ja vallankin Pohjanmaata asuvana Keskusta pitäisi periaatteessa olla kirjoitettuna geeneihin. Mutta ehkä meikäläisessa on sitten liikaa karjalaista verta, sieltä kun toinen puoli suvusta on lähtöisin, että en ole koskaan ollut maalaisliiton miehiä. Hyväähän heidän aatoksissaan on maaseudun hengissä pitäminen, mitä kannatan ehdottomasti, mutta kuinka paljon asian eteen on viime vuosina saatu aikaan? Vanha slogan: ”Keskusta pettää aina” saattaa siis hyvinkin pitää paikkansa.

Toinen suht vahvana näillä yrittäjämyönteisillä seuduilla vaikuttava puolue olisi tietenkin Kokoomus. Olen kovasti samaa mieltä yrittäjien olojen helpottamisen tärkeydestä. Yrityksethän ne kaivatut työpaikat tänne luo. Tuntuu vain, että liian moni kykypuolueen keinoista tuntuisi suoraan palkollisten selkänahassa. Sen tietää justiinsa kuinka esimerkiksi paikallisen sopimisen vapauttamisessa kävisi: ”Sovitaas kuule, että me ei tässä kuussa maksetakaan palkkaa, niin saadaan osakkaille vähän enemmän bonuksia.”

Työläisenä ja ammattiliiton jäsenenä meikäläisen tulisi luonnollisesti kannattaa demareita tai Vasemmistoliittoa. Demarit vaan tuntuu tänä päivänä olevan jo oikeistolaisempi kuin Kokoomus ja vasurit taas ovat jo liian vasemmalla. Jos en kannata liikaa työnantajan valtaa, en kannata kyllä liian tiukkaa ammattiyhdistyspolitiikkaakaan. Kuinka kävi esimerkiksi paperiteollisuuden Suomessa, kun jo valmiiksi ylipalkatut työläiset pistivät vähän väliä persiinsä penkkiin vaatimaan vielä lisää? Totuus ei taida löytyä kummastakaan ääripäästä.

Luonnosta ja eläinten oikeuksista välittävänä luonnon mukainen valinta olisi varmaan Vihreät. Välillä vaan heidän politiikastaan tuntuu puuttuvan maalaisjärki. Toisaalta miksi heillä sitä olisikaan, agendanaan kun taitaa olla maaseudun näivettäminen ja saada kaikki muuttamaan kaupunkeihin. En suostu ymmärtämään kuinka sillä konstilla maapallo saadaan pelastettua.

Sitten siellä on joukko noita meikäläiselle lähes ulkoavaruudesta kotoisin olevaa porukkaa. RKP:een ei löydy kielimuurin takia mitään yhteyttä. Kristilliset sekoittaa oksetukseen asti uskontoa politiikkaan vastustaen kaikkea kaksi tuhatta vuotta sitten kirjoitetun kirjan perusteella. Yhden asian liikkeet kuten IPU ja Piraattipuolue ovat taas vain yhden asian liikkeitä ja molempien asiat ovat vieläpä hyvin kaukana omista asioistani.

Yksi asia on kuitenkin varmaa. Persuja en aio äänestää koskaan missään tilanteessa. Vaikka pidänkin heidän tavastaan puhua asioista kansan kielellä välttäen poliittista jargonia, asiat joista he puhuvat saavat lähes poikkeuksetta näppylät nousemaan iholle. Tiedän, että Persuissa on myös oikeasti viisaitakin tyyppejä, mutta nämä kovaääniset rasistiset idiootit ehdokkaissa, jo edustajissa ja varsinkin kannattajajoukoissa murentavat meikäläisen silmissä koko puolueen uskottavuuden.

Valitse näistä nyt sitten. Toisaalta se on aivan sama ketä tässä pieni ihminen äänestää. Mikään ei radikaalisti muutu, on tulos mikä tahansa. Ja se on oikeasti pelkästään hyvä asia. Terveessä demoktariassa on voimilla aina vastavoimansa, jolloin mikään ääriaines ei saa liian suurta valtaa. Näin vältytään ylilyönneiltä ja homma pysyy edes jotenkin kasassa ja maltillisena. Ja turha on kuvitella, että yksittäinen ehdokas, oli siten kuinka kova tyyppi tahansa, saisi muutosta aikaan. Siitä pitää puoluekuri huolta.

Ennustetaanpa vielä vaalitulos nyt kun vauhtiin päästiin: Keskusta voittaa ja muodostaa hallituksen demareiden kanssa. Mukaan otetaan kannatusprosenteista riippuen ehkä pari pienempää puoluetta, että saadaan reilu enemmistöhallitus. Persut tuskin tohtivat taaskaan lähteä vastuunkantajiksi vaan jäävät Kokoomuksen kanssa räksyttämään oppositioon. Ja neljän vuoden päästä Kokoomus nousee taas hallitukseen ja demarit tipahtaa ja siitä neljän vuoden päästä demarit nousee ja Keskusta tipahtaa ja...

1 kommentti:

  1. Piiri pieni pyörii. Näinhän se täällä Suomessa menee. Tämän vuoksi, jos äänestän, äänestän pienpuoluetta tai sitoutumatonta.

    Suomalaisessa vaalijärjestelmässä on vain se ihmeellinen piirre että joudut puolueissa tarkkaan seulomaan lähes kaikki ehdokkaat ja vaaliliitot läpi, muuten vaarana on että antamasi ääni suht järkeviä asioita ajavalle tyypille auttaakin jotain toista, jota et pidä pätevänä päättäjänä, pääsemään eduskuntaan.

    Todennäköisesti äänestän näissä vaaleissa piraatteja, sillä Suomeen on mielestäni aika saada myös tietoyhteiskunnassa kansalaisten oikeuksista huolehtiva ja niistä jotain ymmärtävä kansanedustaja, vaikka todennäköisesti lukumäärä jääkin muutamaan.

    VastaaPoista